derenie jadalne (Cornus mas)

Dereń jadalny - Cornus Mas

Kod produktu: 434336
Producent: Szkółka Zacywilki
15,00

Dereń jadalny (łac. Comus Mas) to niewysokie drzewo o czerwonych owocach. Są one bardzo zdrowe, zawierają dużo witaminy C, Dojrzałe i zebrane owoce derenia można wykorzystać do produkcji nalewek, przetworów czy deserów. Można je jeść również spożywać na surowo.

szt.
Kup
Koszty dostawy Koszty dostawy

Kurier (przedpłata na konto) 30 zł
Kurier (pobranie) 35 zł

Wysyłka na palecie (przedpłata na konto) 240zł 

Wysyłka na palecie (pobranie) 250zł
Odbiór osobisty 0 zł

Zamów telefonicznie Zamów telefonicznie

Artur 665 778 244
Biuro 729 979 686

Pojemnik: C3
Wysokość sadzonki : 50-60cm
Wysokość docelowa: 300-500cm
Tempo wzrostu: umiarkowane tempo wzrostu
Wymagania glebowe: roślina tolerancyjna względem gleby
Nasłonecznienie : słońce/półcień
PH Gleby: roślina tolerancyjna
Ubarwienie liści: zielone
Pora kwitnienia : marzec
Pora owocowania: październik
Kolor kwiatów: żółte
Kolor owoców: czerwone

Dereń jadalny - Cornus Mas

- niewysokie drzewo o owocach wykorzystywanych głównie na nalewki i komfitury




Dereń jadalny Aurea Cornus mas pochodzi z Środkowej i Południowo-Wschodniej Europy,  a także z Zachodniej Azji. Jest to niewielkie drzewo. Średnio dorasta do 5-7 m wysokości. Swoim wyglądem zachwyca na początku wiosny, kiedy to pojawiają żółte kwiaty zebrane w płaskie kwiatostany. Z kolei latem roślina przykuwa uwagę intensywnie zielonymi liśćmi, które malowniczo kontrastują z czerwienią owoców. Dereń potrafi ozdobić nasz ogród również jesienią, kiedy to zjawiskowo przebarwia się w żywy czerwony odcień.  Dereń jadalny ma niewielkie wymagania glebowe i świetlne. Urośnie nawet na glebach wapiennych. Jednak najlepiej sadzić go w glebach próchniczych, przepuszczalnych o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Dereń jest rośliną długowieczną. Nieszczególnie lubi przesadzanie, dlatego przy wyborze miejsca warto pamiętać o fakcie, że ma zostać tam „na zawsze”. Dereń jadalny to bardzo wdzięczna roślina. Wiosną zachwyca kwiatami, później owocami i przebarwiającymi się liśćmi. Z owoców derenia możemy zrobić nalewki, dżemy, soki, marmolady. Ich smak określa się jako dość cierpki. Owoce można spożywać również na surowo. Roślinę sadzimy jako soliter, ale pięknie prezentować się będzie w towarzystwie tawuł lub np. czarnego bzu. Projektanci ogrodów często używają go przy tworzeniu kompozycji naturalistycznych i wiejskich, a także w aranżacji żywopłotów. Możemy go spotkać również w parkach w mieście.

Jakość roślin

Rośliny, które oferujemy są zdrowe i zadbane. Przekonani o wysokiej jakości oferowanego materiału jako nieliczni internetowi sprzedawcy przede wszystkim stawiamy na realne zdjęcia oferowanych sadzonek. Rośliny pochodzą z uprawy doniczkowej - posiadają rozwinięty system korzeniowy, który zapewnia roślinie gwarancję prawidłowego i zdrowego wzrostu.
Jakość naszych produktów dodatkowo potwierdza Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, która prowadzi na terenie naszej szkółki roślin regularne kontrole.
Oferowany materiał roślinny w zdecydowanej większości pochodzi z polskich mateczników i jest przystosowany do panujących u nas warunków atmosferycznych, w tym zahartowany na wypadek surowej zimy.
W procesie produkcji stosujemy wysokiej jakości nawozy oraz programy ochrony roślin.

PLANT PASSPORT
PLANT PASSPORT - PASZPORT ROŚLINNY
A: Dereń jadalny - Cornus Mas
B: PL- 10/21/16862 C: 1/2021 D: PL

 

 

Nasze rośliny są pod kontrolą Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Podlegamy regularnym kontrolą pod kątem zdrowotności, a stosowane programy ochrony roślin są zgodne z europejskim wytycznymi. Do każdej sprzedawanej rośliny dołączony jest  Paszport Rośliny, który jest obowiązkowy w przypadku roślin oferowanych w sprzedaży wysyłkowej.  Na górze widoczny jest wzór, na którym znajdują się pola oznaczające nazwę rośliny, numer szkółki, numer partii oraz kraj pochodzenia. 

 

 

 

Wysyłka za granicę - Shipping abroad

Wysyłamy rośliny do następujących krajów Unii Europejskiej: Austria, Belgia, Bułgaria, Czechy, Chorwacja, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Niemcy Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Włochy..  Chcesz poznać koszty wysyłki oraz zasady składania zamówień kliknij TUTAJ. 

 

We send plants to the following European Union countries: Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Croatia, Denmark, Estonia, Finland, France, Greece, Spain, Netherlands, Ireland, Lithuania, Luxembourg, Latvia, Germany, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia , Sweden, Hungary, Italy If you want to know the shipping costs and the rules for placing orders, click HERE.

Shipping price list

Transport roślin

Prowadzimy sprzedaż wysyłkową roślin na terenie kraju oraz Unii Europejskiej. Posiadamy duże doświadczenie, nasze paczki są odpowiednio przygotowane i zabezpieczone przed uszkodzeniem. Czuwamy na prawidłowym przebiegiem procesu dostawy, dlatego wysyłka odbywa się "z dnia na dzień". Prócz standardowych paczek oferujemy także przesyłki paletowe w przystępnej cenie.


Nasza szkółka roślin oferuje transport roślin na terenie całego kraju. Posiadamy rozbudowaną flotą samochodów, dlatego jesteśmy w stanie szybko i na atrakcyjnych warunkach dostarczyć nawet duże partie materiału roślinnego. Dysponujemy także samochodami samowyładowczymi ( z windą oraz dźwigiem HDS), dlatego możemy podjąć się transportu dużych drzew z ciężką bryłą korzeniową.

.

Zobacz także:

Wstecz

Dereń jadalny – charakterystyka

Dereń jadalny zwany również dereniem właściwym (z łac. Cornus mas) pochodzi z południowo- wschodniej i środkowej Europy oraz zachodniej Azji. Roślina ta jest popularna na całym świecie, również w naszym kraju. W dawnej Polsce dereń jadalny był często sadzony przy dworach lub klasztorach, jako symbol wytworności i luksusu. Dereń jadalny jest krzewem lub niewielkim drzewkiem dorastającym, w zależności od odmiany, od 3 do 5m wysokości. Uprawiany jest głównie dla czerwonych, lekko kwaskowych owoców, z których wyrabiać można wszelkiego rodzaju przetwory (dżemy, marmolady, nalewki). Warto również zaznaczyć, że dereń jadalny ma ogromne walory dekoracyjne. Wyjątkowo pięknie wygląda na początku wiosny, w marcu, gdy roślina zaczyna kwitnienie. Dorodne żółte kwiatostany zdobią drzewko, jeszcze przed rozwinięciem się liści. Latem zaś spomiędzy zielonych liści wyłaniają się piękne, mięsiste, dojrzewające owoce, tworząc tym samym wyśmienitą ozdobę każdego ogrodu. Co więcej, również jesienią dereń jadalny nie traci na swej atrakcyjności. Ciemnozielone liście zmieniają wtedy barwę na czerwoną, tworząc niesamowity widok. Uprawa derenia jadalnego jest bardzo prosta i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, czy środków. Roślina poradzi sobie w każdych warunkach glebowych. Należy jednak unikać miejsc z długo utrzymującymi się zastojami wody.  Jeśli chcemy zaś uzyskać jak najdorodniejsze zbiory, trzeba pamiętać, iż gleba powinna być wtedy żyzna i przepuszczalna o odczynie obojętnym bądź lekko zasadowym. Dereń jadalny wykazuje również wysoką tolerancję wobec stanowiska. Poradzi sobie zarówno w półcieniu, jak i w pełnym słońcu. Warto jednak wiedzieć, że dobre nasłonecznienie pozytywnie wpłynie na ilość, wielkość, jak i smak owoców derenia. Kolejnymi zaletami tej wyjątkowej rośliny jest odporność na mróz, suszę i zasolenie. Przez co, świetnie sprawdzi się jako roślina miejska. Wówczas jednak powinien on pełnić funkcję jedynie dekoracyjną, ponieważ jego owoce mogą tracić przez to swe walory smakowe. Dereń jadalny jest również wysoce niepodatny na choroby i szkodniki. To gatunek długowieczny, nie lubi jednak przesadzania w starszym wieku. Należy więc dobrze przemyśleć wybór miejsca rozwoju dla tego krzewu.